Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün parçaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak kip, esnek ve uysal bir strüktürda olmalı, tatlıca bir aromaya ve prezantabl yanmayı sağlamlayacak yüzıcı özelliğe ehil olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu ülke kuşağında yetiabat, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile bile Latince “pümoskof” (saf sili yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden strüktürlmış” manaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 yılındaki tahakkümsında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde oldukça güçlü oranda ABD, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en sağlıklı purolar olarak nitelendirilseler bile birgani spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro dâhilerken en uyanıklık etmesi gerekilen şey harbi bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer harbi bir nemde bileğil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına denetlemelmaksızın purodan alacağınız tat yada lezzet maatteessüf nasıl hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro gezi humidorları, puro tüp vb. bütün muhafaza ve taşıma enstrümanları esasta puronun nemini saklamak ve dâhilime apiko yönelmek dâhilindir. Basıcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devir mefkûre rutubet bileğerlerinde saklanmaktadır. Evet mefkûre puro rutubet bileğerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet bileğerleri arasında dâhililen bir puro mefkûre rutubet bileğerlerinde dâhililiyor ikrar edilebilir. Kimine gereğince %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede esasta bu rutubet bileğerleri bile kimisine gereğince oldukça şık ve dâhililebilir en aliyyülâlâ bileğerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet bileğerlerinde purodan tat almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken sair bir nüfus bu rutubet bileğerinin puroya efsus edilen bir kırat olduğunu ve katiyen dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi bile yerindedır. Bu iki görüş bile doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi gereken şey %65 madunı yada %75 üstü bir bileğere purolarınızı taşımamanız ve bununla müşterek bu %10 luk rutubet farkı arasında gidip gelmeden cümle aynı rutubet bileğerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet bileğkonuimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir varyasyon yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet rutubet bileğerlerinden bahsettiğimize gereğince bu rutubet bileğerleri neyi bileğkonutirmektedir diyerek sormuş olacaktır olursanız kısaca inandırmak gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, duman azalır ve dâhilimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça duman artar, dâhilimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde kesilmek istiyorsanız buna devir ve deneyim ile karar vereceksiniz. Size sima en sağlıklı kırat bu ve bu bileğerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun rutubet kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Aşağıdaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içerisine çekerek saf buharlaşma ile humidor içerisine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız husus averaj 6 ay içinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 rutubet tevdi üzerine yerleşmiş bu model sıcaklıktan bağımsız milletvekili olmadığı dâhilin belirli bir devir içinde sıcaklarda rutubet peşışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu merkez bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca bir tomar sıcaklık bileğkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri getirmek dâhilin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme gereğince henüz ez etkilendirler ve henüz kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu kırat iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler bile puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek vasatı %70 neme getirmeyi yalnızçlarlar. Eğer derdiniz güçlü rutubet olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o devir sair nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü yöntem Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan himmetı ile humidor içerisine dağıtılır ve rutubet in ruzuşeb ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin rutubet kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile müşterek tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek dâhilin en sağlıklı yöntem olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son yöntem ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir devrim yaratmış ve hem rutubet derç hem rutubet tevdi özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya kellelamıştır. şeb gün yada zaman geçişleri esnasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro bileğil, gitar, besin, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi raci kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem bağan hemde güçlü rutubet bileğerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir rutubet değeri sağlamlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve bütün puroların aynı nemde ve henüz sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.